My finance

Wat is vreemd vermogen?

Geplaatst op

De financiën en het bedrijfsresultaat van een onderneming bestaat uit honderden verschillende onderdelen die samen worden gebracht in een overzicht. Er zijn dan ook diverse termen die worden gebruikt om bepaalde categorieën aan te duiden, zoals crediteuren en debiteuren en activa en passiva. Onder de passiva valt onder andere het vreemd vermogen. Vreemd vermogen is eigenlijk een verzamelnaam voor de verplichtingen en schulden die een bedrijf heeft. Het is niet meer dan logisch dat het vreemd vermogen in de boekhouding wordt weggezet onder crediteuren en dan ook een invloed heeft op de liquiditeit en het uiteindelijke resultaat onder aan de streep.

Het tegenovergestelde van vreemd vermogen is eigen vermogen

Er is ook een tegenhanger logischerwijs van vreemd vermogen aan de debiteuren kant van de balans waaraan wordt gerefereerd als eigen vermogen. Het vreemd vermogen berekenen kan dan ook simpel worden omschreven als het aftrekken van de uitstaande schulden van het eigen vermogen. Met betrekking tot de schulden en verplichtingen kan er wel onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten schuld. In veel gevallen worden langlopende schulden en kortlopende schulden van elkaar afgezonderd omdat deze een variërende invloed hebben op de financiën en op de bedrijfsvoering. Kortlopende schulden kunnen ook gelieerd zijn aan onverwachtse uitgaven die gedaan moesten worden omdat bepaalde apparaten niet meer functioneren of bijvoorbeeld door investeringen die gedreven zijn door onverwachtse gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de corona pandemie.

Leestip: vreemd vermogen | Handigboekhouden.nl

Solvabiliteit wordt gebruikt voor kredietaanvragen en leningen

Vreemd vermogen op lange termijn kan uit tal van verschillende soorten bestaan maar hebben altijd gemeen dat ze over een lange periode worden afbetaald. Een lange periode betekent in deze context meestal een periode van meerdere jaren. Onder vreemd vermogen op lange termijn valt bijvoorbeeld de hypotheek, maar ook zaken als converteerbare leningen. De balans tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen is cruciaal voor het bedrijfsresultaat en natuurlijk de continuïteit van het bedrijf. Er wordt dan ook vaak gerefereerd naar de term solvabiliteit van het bedrijf. De solvabiliteit is eigenlijk een ratio tussen het eigen en het vreemd vermogen die een indicatie geeft over de afhankelijkheid van de onderneming van schuldeisers. Solvabiliteit vormt altijd een belangrijk onderdeel bij de aanvraag van een lening.

Gerelateerde berichten

Tips om te besparen op een autoverzekering

De maandelijkse vaste lasten kunnen zonder dat je het doorhebt al snel hoog oplopen. Ondanks dat hier een groot gedeelte van de inkomsten heen gaan,...

Lees meer

Tips voor het verkrijgen van een goedkope autolening

Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die een auto volledig in één keer betalen. Dit omdat het kopen van een nieuwe auto een flinke aanslag kan...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden