My finance

Uw eigen bouwproject in 6 stappen

Geplaatst op

Hoe leuk is het om uw eigen huis te bouwen? Of om uw eigen bouwproject op te zetten als investering? Bij zulke projecten komen een heleboel zaken kijken, welke zaken dat zijn kunt u in dit stuk lezen in 6 stappen.

Zoek een designer

Om een plan te maken van hoe het pand er uit moet komen te zien en wat het moet gaan kosten, moet er eerst een design worden ontworpen. Dit kan worden gedaan door een architect of een interieur designer of soms beiden. Bij elk project gaat het anders, wat komt door de wet- en regelgeving, wat per land verschilt. Voor de bouw van een nieuw pand is een architect geschikt en voor de inrichting, kleur- en materiaalkeuze kunt u terecht bij een interieur designer.

Maak een plattegrond

Zodra u een goede architect of designer heeft gevonden, is het tijd om naar de tekentafel te gaan om samen een plan te maken in de vorm van een plattegrond.

Op de plattegrond worden grofweg een aantal dingen weergegeven zoals de muren, de verdiepingen, de inrichting en wat uw wensen voor om het pand heen zijn. Dit gaat allemaal in samenwerking met de architect.

Als de plattegrond klaar is kunt u met een designer om de tafel gaan om de inrichting en de materialen te bepalen.

Voor het maken van deze plattegrond moet u gemiddeld een maand rekenen.

Zoek een aannemer

Als de plattegrond af is, kunt u op zoek gaan naar een aannemer. De aannemer zal op basis van de plattegrond een offerte opstellen. Doe goed onderzoek naar welke aannemer u in de arm neemt. Laat ook meerdere aannemers een offerte voor u maken. Zo heeft u meer materiaal om een goede keuze te maken.

Het maken van een offerte duurt ongeveer vier tot zes weken. In totaal bent u nu dus 2,5 maand bezig met de ontwikkeling van het pand.

Interieurkeuze

Het kiezen van een geschikt interieur kan lastig zijn. Dit kan in samenwerking met de designer, aangezien er tal van mogelijkheden zijn voor de inrichting van het pand. Van deurknoppen tot werkbladen en van gordijnen tot lampen, er is een overvloed aan keuzes. Om controle te houden over het kostenplaatje is het verstandig om alle wensen in te kopen voor de bouw begint. Zo kan er een schema gemaakt worden van wat wanneer gekocht moet worden, en weet u ongeveer wat u zult moeten betalen gedurende het proces.

Neem de tijd om alle mogelijkheden tot u te nemen. Reken hier 1 of 2 maanden voor. Terwijl u alle inkopen vaststelt, heeft de architect de tijd om de bouwtekeningen helemaal af te maken. Werk met een architect die weet wat kan en mag in verband vergunningen. Als het goed gaat, kunt u deze stap combineren met de volgende stap, het zoeken van een aannemer, en als het mee zit bent u dan tegelijk klaar met deze stappen. U bent dus 2,5-3 maanden bezig met het project.

Zorg voor vergunningen

Het is per project verschillend. Het ligt aan de grootte, de locatie en de aard van het project. Het verkrijgen van vergunningen kan een dag, een maand of zelfs een jaar duren. Zorg ervoor dat u een plan heeft wanneer de bouw van start kan gaan, zo kunt u een vergunning aanvragen voor een bepaalde datum. De prijs van vergunning loopt uiteen van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Voor het verkrijgen van vergunningen kunt u juridische hulp inschakelen om dit proces zo vlug mogelijk te laten verlopen.

Starten met bouwen

Als de vergunningen er zijn, en het kostenplaatje rond is, kunt u nagaan of het project binnen het budget past. Past het niet binnen het budget, dan kunt u wat veranderen aan de materialen van de inrichting in samenwerking met een designer. Ook is het voordat het project echt van start kan gaan handig dat de aannemer al heeft gekeken naar overige zaken zoals het aanleggen van de elektriciteit, water en gas, maar ook waar de ramen en deuren komen bijvoorbeeld.

Als u deze stappen allemaal heeft gehad, dan zult u ongeveer 4 tot 6 maanden verder zijn. Maar dan bent u klaar om aan de bouw van uw dromen te beginnen!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden