My finance

Ontslag tijdens je zwangerschap, kan dat?

Geplaatst op

Als je zwanger bent, dan geldt er een opzegverbod voor je werkgever. Die mag je in deze periode niet ontslaan. Dit verbod geldt zodra de werkgever op de hoogte is van je zwangerschap en duurt voort tot 6 weken na je zwangerschapsverlof. Wel zijn er uitzonderingen op dit verbod. We vertellen je graag meer over ontslag tijdens je zwangerschap en lichten de uitzonderingen op de regel toe.

 

Ontslagen worden in je proeftijd als je zwanger bent

Je werkgever mag je ontslaan in je proeftijd, ook als je zwanger bent. Uiteraard mag je ontslag niet te maken hebben met je zwangerschap.

 

Zwanger en ontslag bij een tijdelijk contract

Als je tijdelijke contract eindigt tijdens je zwangerschap, dan is je werkgever niet verplicht je een nieuw contract aan te bieden. Het stoppen van je contract mag niet te maken hebben met het feit dat je zwanger bent. Let er wel op dat je werkgever bij een contract van meer dan 6 maanden op tijd moet laten weten óf je contract verlengd wordt. Doet hij dit niet, dan heb je recht op een aanzegvergoeding.

 

Opzegverbod bij een vast contract

Tijdens zwangerschap geldt bij een vast contract het eerder genoemde opzegverbod. Dit houdt in dat je werkgever je niet mag ontslaan. Niet voor en tijdens je verlof, maar ook niet in de 6 weken die daarop volgen. De enige uitzondering hierop is een ontslag op staande voet. Hierbij kun je met directe ingang ontslagen worden, mits daar uiteraard een goede reden voor is die losstaat van je zwangerschap.

 

Ik ben een payroll- of uitzendkracht, geldt dit ook voor mij?

De bovengenoemde voorbeelden gelden tevens als je werkt op basis van een uitzendovereenkomst of op payrollbasis. Ook dan mag je niet ontslagen worden omdat je zwanger bent. Alleen als er een uitzendbeding in je uitzendovereenkomst staat, kun je – ook als je zwanger bent – ontslagen worden. Maar ook hier geldt dat het feit dat je zwanger bent niet de reden van het ontslag mag zijn.

 

Juridisch advies ontslagrecht

Al met al sta je in principe sterk als je zwanger bent en bang bent om je baan te verliezen. Je zwangerschap mag simpelweg nooit de reden zijn voor ontslag. Word je ontslagen en vermoed je dat jouw ontslag tóch vanwege je zwangerschap is? Dan is het verstandig juridisch advies ontslagrecht in te winnen.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden