My finance

Financiële doelen stellen voor mijzelf: hoe doe ik dat?

Geplaatst op

Hoe financiële doelen stellen voor mijzelf? Deze vraag zien wij regelmatig voorbijkomen en in dit artikel vind je het antwoord. In 5 stappen leer je persoonlijke financiële doelen samenstellen. Met dit plan kan je direct aan de slag. Zonder actie, geen resultaat!

Onze beste tip van vandaag: wil je alles weten omtrent financiële doelen stellen en hoe je meer financieel vrij wordt? De Happy Investors is een populaire Nederlandse website die ons helpt naar financiële vrijheid. Je vindt er meer dan 400+ gratis kennisartikels voor een goede start. 

In 5 stappen persoonlijke financiële doelen stellen

Je wilt het jaar goed beginnen, zowel op gezondheid, plezier als financiën. Goed bezig! Aan de hand van 5 stappen kan je persoonlijke financiële doelen stellen. Dit doe je binnen een half uur, en daarna kan je jouw dromen bereiken.

Dit zijn de vijf stappen.

Financiële doelen stellen stap 1. Wat wil je bereiken?

Een financieel doel stellen begint met de vraag: wat wil je bereiken? Een doel stellen betekent richting geven aan jezelf. En daarvoor wil je weten wat het eindstation is. Het gaat hier niet om wat je nu hebt, maar echt om wat je in de toekomst wilt hebben. 

Volg deze stappen:

  1. Pak pen en papier
  2. Denk zorgvuldig na over wat je wilt bereiken
  3. Schrijf zo specifiek mogelijk je doelen op

Het is van groot belang dat je specifiek bent. Gebruik hiervoor de SMART-methode. Daarbij is de T van Tijd het belangrijkste. 

Hierbij enkele voorbeelden:

  • Over 5 jaar van nu verdien ik €5000 bruto per maand
  • Over 10 jaar van nu woon ik in een vrijstaande woning van €600.000
  • Over 20 jaar van nu ben ik financieel vrij met €750.000 op mijn bankrekening

Wees dapper. Stel hoge doelen. En schrijf ze op in tegenwoordige tijd, alsof je het al zeker is. Kijk iedere dag naar je financiële doelen. Herinner je aan het doel, en vroeg of laat al je het bereiken.

Financiële doelen stellen stap 2. Waarom wil je dit bereiken?

Grote en ambitieuze financiële doelen stellen betekent dat je inspanning moet leveren. Dit is niet gemakkelijk. Hier haakt 95% af. Het is namelijk een zwaar proces. Alleen de volhouders met discipline houden het vol. De belangrijkste factor waarom zij het volhouden, is omdat zij zichzelf continue herinneren aan de waarom. 

Denk voor jezelf goed na: waarom wil je dit bereiken? 

Hoe voel je je op het moment dat je financiële doel is behaald? Met wie ben je, hoe ervaar je het en welke emoties heb je? Herinner jezelf iedere dag aan de waarom. Schrijf je waarom op samen met je financiële doelen uit stap 1. Schrijf ook op voor wie je het doet, en met wie je het wilt vieren.  

Financiële doelen stellen stap 3. Waar sta je nu?

Het voorbereidend werk is gedaan. De derde stap voor financiële doelen stellen is om te bepalen waar je nu staat. Dit is relatief snel gedaan. Schrijf op wat je nu hebt, en vergelijk dit met je financiële doelen die je wilt behalen (stap 1). 

Belangrijk is om je maandelijkse kosten inzichtelijk te maken. Hoeveel geef je maandelijks uit? Houd rekening met eenmalige jaarlijkse kosten. Reken deze om naar maandelijkse kosten. 

En hoeveel komt er maandelijks in? Breng ook dat in kaart. 

Financiële doelen stellen stap 4. Wat heb je nodig om je dromen te bereiken?

Je weet nu wat je wilt bereiken en waar je nu staat. Nu is de belangrijke vraag welke acties jij moet ondernemen om de financiële doelen te behalen. Kijk naar jezelf. Neem volledige eigenaarschap. Wat kan jij doen om dit te behalen?

Onze tip is om dit in drie stappen te doen:

  1. Korte termijn: bepaal hoeveel onnodige maandelijkse kosten je kan besparen (stap 3)
  2. Middellange termijn: stel een plan op om je maandelijkse inkomsten te verhogen. Denk hierbij aan promoties, een eigen onderneming en beleggen
  3. Lange termijn: verdiep jezelf in de wereld van beleggen. Geld investeren is dé manier om financieel vrij te worden. Geld sparen is kansloos, maar geld beleggen is leidt tot rijkdom.

In de introductie benoemden we de website van Happy Investors. Bekijk die website voor alle kennis rondom succesvol lange termijn beleggen. 

Een andere tip om je financiële doelen te bereiken is te kijken naar je omgeving. Draagt je directe omgeving bij aan jouw doelen? Ga je iedere avond bankhangen, of kan je bijvoorbeeld wat extra sporten of werken aan een eigen onderneming? Neem ook je partner mee in het verhaal. Samenwerken is leuker en makkelijker. Bovendien kweek je zo begrip. En bekijk tot slot kritisch naar je familie en vrienden. Dragen zij bij aan jouw succes of halen ze je naar beneden? In het laatste geval moet je drastische stappen nemen.  

Financiële doelen stellen stap 5. Begin en geniet van de reis

Gefeliciteerd! Je weet nu exact hoe financiële doelen stellen voor een rijker leven. De laatste stap is het moeilijkste: maak een begin. Begin vandaag nog met het werken aan je financiële doelen (stap 4).  

Ook belangrijk: geniet van de reis. We spreken hier over lange termijn doelen van 5 tot 10 jaar. Dat is een lange tijd! Het leven draait niet om doelen stellen, maar in het toeleven naar het behalen van deze doelen. Geniet van dit proces. Geniet van de reis. Denk positief, werk aan je doelen en zie kansen. Dan kom je er vanzelf.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden