My finance

De voordelen van een modern POS systeem

Geplaatst op

De kassa mag dan een bevredigend gerinkel maken telkens hij opengaat, maar u zult meer voldoening – en bedrijfswaarde – halen uit een modern POS-systeem (Point-of-Sale).

De voordelen van een overstap naar een POS-systeem is een algemene bespreking van de waarde van een geautomatiseerd transactiesysteem. Wij behandelen de verschillende onderdelen van een systeem in Inzicht in POS componenten. Maar de horecasector – restaurants, bars en hotels – heeft andere behoeften dan de detailhandel, dus is het belangrijk software te kopen die de manier waarop u zaken doet ondersteunt.

In een druk restaurant is de software voor menuplanning een troef die vaak over het hoofd wordt gezien door een drukke keuken. Toch is menu planning een van de belangrijkste kostenbesparende componenten in een restaurant.

De software geeft de chef, de eigenaar of de keukenmanager de mogelijkheid om de prijs van voorgerechten, desserts, hapjes en andere eetgelegenheden te bepalen. Door het invoeren van product kostengegevens en het volgen van de stappen om de verschillende portiegroottes gelijk te stellen, zullen veel food-costing programma’s berekenen hoeveel elk ingrediënt kost in een bepaald gerecht.

Zodra het totaal is vastgesteld, kan het recept van het menu-item worden aangepast om aan een prijspunt te voldoen of de winstmarge te verbeteren. Als de kosten van de ingrediënten fluctueren, berekent de menusoftware het prijsverschil als de portie gelijk blijft.

Tip: Kassasysteem voor de anderhalve meter horeca

Operationeel inzicht

Een probleem waar alle restaurants mee te maken hebben is een tekort aan informatie. Dat is waar een modern POS systeem, dat een kassa of ander primitief apparaat vervangt, zo’n verschil kan maken. U kunt de verkoop per categorie volgen, uw chef-kok kan maaltijden plannen en een kostenanalyse uitvoeren om uit te zoeken wat u nu eigenlijk geld oplevert. Het kan u zelfs helpen betere beslissingen te nemen over de personeelsbezetting.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen retail en restaurant POS:

De software is absoluut anders. Dit is logisch, want de aard van de transacties is anders: in een restaurant, wanneer u een bestelling opent, blijft deze open totdat elke partij klaar is met hun maaltijden en drankjes. Bovendien zijn de onderdelen die je verkoopt anders. In plaats van verpakte goederen, zijn het maaltijden die bestaan uit standaard maten van ingrediënten. Het onvermijdelijke maatwerk – “Kun je de mayonaise weglaten en er extra ketchup op doen?” – maakt het bijhouden van de voorraad interessant.

Sommige van de hardware en randapparatuur zijn ook anders. U gebruikt nog steeds gecomputeriseerde POS-klantensystemen aan de deur om de betalingen van de klanten op te nemen, maar u zult veel baat hebben bij het toevoegen van een netwerkverbinding tussen uw bedienend personeel dat de bestellingen opneemt en uw keuken, zodat de bestellingen elektronisch naar de keuken worden gestuurd. Daar kunnen ze worden weergegeven op monitoren voor een fast-food operatie, of worden afgedrukt voor de chef-koks. Dit betekent dat uw bedienend personeel ofwel moet worden uitgerust met draadloze handheld apparaten voor het opnemen van bestellingen die de bestelling onmiddellijk terugsturen naar de keuken (cool!), of het bedienend personeel moet teruggaan en de bestelling invoeren op een computer die de info vastlegt en een kopie van de bestelling afdrukt in de keuken.

POS Tips voor de Restaurateur

Koop niet te veel. Sommige verkopers zullen proberen om u alles op hun lijst te verkopen, alles in een keer, maar als je net begint, heb je dat allemaal niet nodig meteen vanaf de vleermuis. In plaats daarvan, gewoon krijgen het basissysteem en dan toe te voegen als je uit te breiden, en als uw behoeften en het gebruik veranderen.

Gelukkig draait de restaurantsoftware, die het belangrijkste onderdeel is, over het algemeen op elke gewone PC, hoewel sommige leveranciers zullen proberen om u aangepaste hardware en speciale randapparatuur te verkopen tegen een meerprijs. Als u de computers van hen koopt, betaal dan niet te veel. Het zijn gewoon standaard PC’s.

Uitgelicht: POS systeem horeca: voordelen op een rijtje

Praat met collega’s, als u kunt, om te beslissen met welke softwareprogramma’s u wilt beginnen. Naast de software die op de betaalterminal aan de voorkant draait, is er ook software voor de backoffice, zoals kostenbeheersing, salarisadministratie en boekhoudsoftware die belangrijk kan zijn.

Investeer in opleiding. Wanneer u de deal sluit om een systeem te kopen, zorg er dan voor dat uw contract de hoeveelheid training vermeldt die het bedrijf ter plaatse zal geven. En zorg ervoor dat u, zodra de onderhandelingen voorbij zijn, aandringt op nog eens vijf gratis uren.

Laat de verkoper niet beperken hoeveel mensen aan de training kunnen deelnemen. U zult willen dat bijna iedereen van uw personeel alle aspecten van het systeem leert kennen. Bepaalde beveiligingsfuncties, zoals credit card batching, back-of-the-house toegang en analyse van de menukosten, mogen alleen door het management worden gebruikt; laat die functies met een wachtwoord beveiligen.

Gerelateerde berichten

Wat is vreemd vermogen?

De financiën en het bedrijfsresultaat van een onderneming bestaat uit honderden verschillende onderdelen die samen worden gebracht in een overzicht....

Lees meer

Tips om te besparen op een autoverzekering

De maandelijkse vaste lasten kunnen zonder dat je het doorhebt al snel hoog oplopen. Ondanks dat hier een groot gedeelte van de inkomsten heen gaan,...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden